1040, София, ул. "15 ноември" №1,
Директор:тел.(02) 979 53 32
Справки читалня:тел.(02) 979 53 89
Изложби:тел.(02) 979 53 51
arhiv.ban@abv.bg

Работно Време на Читалня.

Понеделник 10.00 - 17.00
Вторник 10.00 - 17.00
Сряда 10.00 - 17.00
Четвъртък 10.00 - 17.00
Петък 10.00 - 17.00
Събота Затворено
Неделя Затворено

Подкрепете НА-БАН! Банка: Уникредит Булбанк

Сметка за дарения НА-БАН BG20UNCR96603119992710

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Научен архив - БАН

Сканирайте кода към facebook страница

СОФИЯ-ГРАД WEATHER
Архивен преглед

    

    

    

    "Документална Изложба“ - (февруари 2023)

ЩАСТЛИВЕЦЪТ – ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО

    Преди 160 години, на 1 януари 1863 г. в Свищов се ражда Алеко Константинов – писател, адвокат, общественик и основоположник на организираното туристическо движение в България.
Посетете ни на сайта – „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“- (януари - февруари 2023)

ДВЕ ХУБАВИ ОЧИ. ДУШАТА НА ДЕТЕ …

    Изложбата е посветена на 145-та годишнина от рождението на един от най-чувствените български поети - Пейо Яворов. Роден е на 13 януари 1878 г. в Чирпан, учи в Пловдив, след което е телеграфист в различни градове на страната. От 1897 г. установява връзка с ВМОРО и е редактор на различни издания, свързани с македоно-одринската революционна организация. За първи път влиза в Македония като четник през 1902 г. и е един от най-близките сподвижници на Гоце Делчев и негов пръв биограф.
Посетете ни на сайта – „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (декември 2022)

ОНОРИЙ МАРКОЛЕСКО

    Фотографът Онорий Марколеско е роден през 1844 г. в град Тулча, Румъния. През 1877 г., в навечерието на Освобождението на България, пристига в Търново и в продължение на двадесет и пет години документира значими събития от политическия, държавния и културния живот на града.
Посетете ни на сайта – „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (ноември 2022)

Будители - (ноември 2022)

    Изложбата, посветена на народните будители обхваща общо шест експозиции. Целта да се покажат документи на Райно Попович, Неофит Бозвели, Николай Палаузов, Стефан Веркович, Найден Геров, Васил Друмев, Васил Д. Стоянов и митрополит Симеон Варненско-Преславски
Посетете ни на сайта – „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (октомври-ноември 2022)

АКАДЕМИК ЙОРДАН ИВАНОВ

    Академик Йордан Иванов е български учен, работил в областта на литературната история, фолклора, етнографията, езикознанието, историята, археологията, епиграфиката, палеологията.
Посетете ни на сайта – „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (юли-август 2022)

ЕЛИН ПЕЛИН

    Не мислете, че ще ви открия някои чудеса или някоя магия как се пише. … Но преди всичко ще ви кажа, че един писател се оформява в средата, в която живее, в епохата, в която се ражда.
Посетете ни на сайта – „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (март 2022 )

Неподвластната на времето жена

    

    „Документална Изложба“ - (април 2022 )

Стара София

    Представя сгради, улици и паметници от Стара София - столицата на следосвобожденска България
Посетете ни на сайта – „Изложбa“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (април 2022 )

Светли празници

    На прага на пролетта посрещаме един от най-големите и най-древни християнски празници – Великден. Връщането на Исус Христос към живота отразява вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. Според църковното предание, последователката на Иисус Христос, света равноапостолна Мария Магдалина, по източен обичай поднесла на римския император Тиберий I боядисано в червено яйце с думите: "Христос воскресе!".
Посетете ни на сайта – секция „Изложбa“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (Юни 2022 )

Детство мое

    За първи път през 1950 г., в над петдесет държави по света, е отбелязан 1 юни – Международният ден на детето. Началото е поставено на Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена в Женева през далечната 1925 г. В приетата декларация за защита неотменните права на децата се заявява, че ако детето е гладно – да бъде нахранено; ако е болно – да бъде лекувано; ако е изоставено – да бъде прибрано и отгледано; ако е недоразвито – за него да се грижат възрастни; ако е непослушно – да бъде вразумявано; ако има нужда от помощ – да я получи.
Посетете ни на сайта – секция „Изложбa“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (юли-август 2022)

БОЯН ПЕНЕВ

    В прощалното си слово Владимир Василев много добре характеризира талантите и личността на Боян Пенев.
Посетете ни на сайта – секция „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (декември 2021 – януари 2022 )

Весели празници

    Подготвена от Научния архив показва български и чуждестранни поздравителни илюстровани картички за Коледа и Нова година, от различни години на ХХ век.
Посетете ни на сайта – секция „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    „Документална Изложба“ - (Ноември 2021)

Ръкописното наследство на Пенчо Славейков

    Представените материали са специално подбрани от личния фонд на поета, като включват както снимков материал, така и чернови, коректури и бележки на едни от най-известните му произведения.
Посетете ни на сайта – секция „Изложба“ както и на етажа на Научния архив в сградата на БАН.

    

    

17 март 2021 г.

Имаме удоволствието да Ви представим фототипното издание на Цетински псалтир с последования от Георги Църноевич от 1494 година. Изданието е плод на сътрудничеството между Матица черногорска и Научния архив. Виж тук.    

    

16 март 2021 г.

Научният архив издаде съвместно с Варненска и Великопреславска света митрополия Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон. Виж тук

    

    

01 март 2021 г.

Признание за Научния архив - БАН по време на представянето на фототипното издание на "Цетински псалтир с последование от XV век".
Посланик Плугчиева с реставриран екземпляр на първата книга, печатана на кирилица - 24chasa.bg.    

    

12 февруари 2021 г.

Имаме удоволствието да представим на Вашето внимание първи том от документалната поредица на Научния архив - "Исторически форум".
Изданието е посветено на историята на Лозенград в периода на Балканските войни и съдържа много фотографии от началото на ХХ. Виж тук    

    

13 януари 2021 г.

Научният архив изпраща настоящата година със свои Летопис и календар за 2021 година. Летописът е богато илюстриран и представя извършените дейности. Календарът показва дигитални копия на ценни тематично подбрани документи, собственост на Архива.    

    

Летопис 2020 г.

Летопис на Научния архив, с дейността му през 2020 г.
14 март 2020 г.

Научният архив е официален партньор на Проект BG05M2OP001-2.013-0001 на МОН „Студентски практики – Фаза 2” финансиран от ОП НОИР.
Студентите, от научно направление Обществени комуникации и информационни науки, които желаят да бъдат на практика при нас, могат да кандидатстват на следния адрес - Студентски практики

    

    

20 февруари 2020 г.

Днес, в 17.30 ч. в Музея на розата, гр. Казанлък се открива изложбата на Научния архив - "Пантеон на Българското възраждане".
Ще присъстват колекционерите Александър Алексиев и Георги Мъндев и посетителите ще имат възможността да се докоснат до оригинални възрожденски фотографии от колекциите им.
Експозицията ще бъде достъпна за посещения от гражданите и гостите на града до 15.03.2020 г.

    

    

29 декември 2019 г.

Изложба, посветена на 130 години от идването на Михайло Драгоманов в България се откри на 18 декември в Българската академия на науките. Експозицията е подредена от Научния архив на БАН и се провежда под патронажа на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и посланика на Украйна в България Виталий Москаленко. На откриването присъстваха още посланиците на Полша, Сърбия, Молдова и Русия.

    


26 ноември 2019 г.

Научният архив показва картини на Феликс Каниц в Българския културен институт в Будапеща. Изложбата гостува в унгарската столица до 31 януари 2020 г.

    

    

16 октомври 2019 г.

Научният архив и Матица Черногорска подписаха договор за публикуване на "Цетински псалтир с последование от XV век".

    


    

11 октомври 2019 г.

На 11 октомври, в 16.00 ч. Научният архив и "Матица Черногорска" откриха изложбата "Черногорското печатане на кирилица" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". С послания за бъдещо сътрудничество между институциите се обърнаха българският министър на културата - Боил Банов и черногорският му колега - Александър Богданович. Събитието уважиха Н.В. Симеон Сакскобургготски, посланикът на Черна гора в България - Снежана Радович и посланикът на България в Черна гора - Меглена Плугчиева, председателят на БАН - акад. Юлиан Ревалски.

    


    

    

02 октомври 2019 г.

Научният архив представи свои емблематични документи в изложба експонирана на Моста на влюбените, до Националния дворец на културата. Платната, посветени на 150-годишнината на Българската академия на науките могат да бъдат разгледани до 14 октомври!

    


    

    

20 септември 2019 г.

Днес, Научният архив експонира изложбата "Пантеон на Българското възраждане" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". В рамките на събитието, колекционерите Александър Алексиев и инж. Георги Мъндев представят за пръв път пред широка публика, оригинални фотографии на български възрожденски дейци, старопечатни издания и множество документи от Възраждането. Експозицията и изложбата могат да бъдат видени в НБКМ до 30. септември 2019 г.


    

    

    

    

26 август 2019 г.

За първа година от 26. до 29. август, едновременно със Световния шампионат по фолклор, в град Несебър ще се проведе и Научна конференция с международно участие „Живо културно наследство: опазване, практики, информационни технологии“. Научният архив се включва в инициативата със своята документална изложба - „Михаил Арнаудов - живот, посветен на България и науката”.


    

    

22 август 2019 г.

Ремонт на читалнята на Научния архив, осъществяван с финансовата помощ на фондация "Българска памет".


    

    

08 август 2019 г.

Научният архив се включи със свои архивни материали в изложбата "Несебър в картографски архиви и колекции - II - XXI век". Откриването на изложбата ще се състои на 14. август (сряда) в културен център „Артиум” от 18.00 ч.


    

    

15 юли 2019 г.

Екипът на Научния архив посети Черепишкия манастир "Успение Богородично", за да дигитализира документалното наследство на светата обител. Манастирът разполага с ценни документи, изложени на сериозен риск. След професионалната намеса на Научния архив - БАН културно-историческо наследство на Черепишкия манастир е съхранено. Документите са почистени от микроорганизми, организирани са хронологично, а след като е извършена дигитализация са подредени в подходящи помещения. Благодарение на всеотдайния труд на колегите ни, килията на Софроний Врачански в манастира, разполага с библиотека от тематично организирани старопечатни книги.


    

    

11 юли 2019 г.

На 11. юли 2019 г. (четвъртък), в 10.30ч. Научният архив на БАН, Историческият музей в Полски Тръмбеш и Община Полски Тръмбеш откриват изложбата "Руско-турската война от 1877-1878 г.". Събитието е посветено на 142-та годишнина от Освобождението на град Полски Тръмбеш.


    

    

08 юли 2019 г.

На 8 юли 2019 г. Научният архив – БАН откри изложбата „Пантеон на Българското възраждане“. Тя е изготвена от фотографии и документи от частните колекции на художника Александър Алексиев и инж. Георги Мъндев. В експозицията от дванадесет пана бяха представени тематично просветни и църковни дейци, революционери и търговци.    

    

27 май 2019 г.

Научният архив обогати своя фонд с личния архив на българския учен-етнолог Ася Попова (1934-2018 г.). Дарението беше направено от нейния племенник доц. Тодор Попов по време на тържествена церемония в Централното фоайе на Българската академия на науките.


    

    

21 май 2019 г.

Днес, на един от най-значимите църковни празници и в навечерието на Деня на българската просвета и култура, наследниците на акад. Петър Динеков - г-жа Румяна Савова и г-жа Елена Тодорова, дариха на Научния архив негови ценни документи и награди.


    

    

10 май 2019 г.

Откриване на документалната изложба "Жените в историята на Българската академия на науките" в Музея на розата - град Казанлък. Изложбата е подготвена от Научния архив на БАН и е част от проект, подкрепен от ЮНЕСКО. Актуалните данни на ЮНЕСКО сочат, че 28% от изследователите в света са жени и само 3% от научните нобелови награди са присъждани на жени. Ето защо програмата на ЮНЕСКО за жените в науката следва девиза: „Светът се нуждае от наука, а науката се нуждае от жени”. Изложбата е своеобразен жест към тези представителки на нежния пол, които са се посветили на научните изследвания.


    

    

08 май 2019 г.

Днес, Научният архив на БАН открива документалната изложба „Жените в историята на академичната наука в България“. Тя проследява ретроспективно темата за жените и мястото, което заемат те в създаването, развитието и утвърждаването на Българската академия на науките. Изложбата показва неизвестни документи от служебните и личните архивни фондове на жените в българската наука. Официалното откриване ще се състои от 17.30 ч. в Музея на розата - град Казанлък. Изложбата ще бъде достъпна за посещение от гражданите и гостите на града до 14. юни 2019 г.


    

    

    

    

17 април 2019 г.

Научният архив взе участие в първата Обществена дискусия за изработване на проект на стратегия за развитие на културата 2019-2029 г. Събитието се организира от Министерство на културата в зала 8 на Националния дворец на културата.


    

    

16 април 2019 г.    

    

08 април 2019 г.

Знаете ли, че... Методът "Балевски - Димов" за леене с противоналягане е новост в световната леярска технология и техника и е защитен с над сто патентни документа в България и света. Във фонд 119 на Научния архив на БАН може да откриете документи, принадлежали на акад. Ангел Балевски.


    

    

12 март 2019 г.

Научният архив на Българската академия на науките издаде първи том от поредицата „Дигитални колекции“, посветен на бележития държавник и общественик Иван Евстратиев Гешов (1849 – 1924). През настоящата година се отбелязват две годишнини, свързани с живота на Иван Гешов – 170 години от рождението и 95 години от смъртта му. Фактът, че той е най-дългогодишният председател на БАН, със значим принос за развитието на институцията, спомогна при избора на личност, с която да бъде представена новаторската издателска политика на Научния архив. Книгата съдържа два диска с дигитализирани копия на документи, свързани с дейността на Иван Евстратиев Гешов. С поредицата „Дигитални колекции” Архивът си поставя за цел да популяризира делото на редица български общественици, които имат отношение към БАН, като показва документите, съхранявани във фондовете му. Виж тук