Пътят до тук:

1040, София, ул. "15 ноември" №1,
тел. +359 (02) 979 53 32
тел./факс +359 (02) 988 40 46
e-mail:offi...@cl.bas.bg


Новини - Научен архив на БАН
Новини PDF Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 5 октомври 2018 г.

Нов директор на НА-БАН

   .


Предстояща промяна на работното време на НА-БАН

   На основание писмо №14-01-42/3.10.2018 г. и съгласно заповед № I-122/01.10.2018 г. на Председателя на БАН за дните 8, 9, 10 и 11 октомври 2018 г. достъпа до помещенията на НА-БАН се разрешава само за времето от 14:00 до 17:30 ч.


Процедура за избор на директор на Научен архив на БАН

   Управителният съвет на Българската академия на науките открива процедура за избор на директор на Научен архив на БАН.

   Съобщение в сайта на Българската академия на науките


Предстояща паспортизация на фондовете в НА-БАН

   Във връзка с ежегодната проверка във фондовете на Научния архив от 3 до 28 септември 2018 г. читалнята няма да работи с читатели.


Представяне на енциклопедичен справочник за жените в академичната наука


  На 28 май 2018 г. в централната сграда на БАН, ул. „15 ноември” №1 Научният архив на БАН представи справочник и документална изложба „Жените в историята на академичната наука в България“, част от проекта „Енциклопедичен справочник и база данни „Жените в историята на академичната наука в България“, реализирани с финансовата подкрепа на ЮНЕСКО. Ръководител на проекта е д-р Валери Кацунов.

  Автори на енциклопедичния справочник са: д-р Джени Иванова, Марияна Николова, Цветана Величкова и д-р Цветан Радулов (НА-БАН); доц. Росица Стоянова и д-р Алека Стрезова (ИИстИ-БАН); проф. Жоржета Назърска (УНИБИТ); доц. Никола Казански (ЦБ-БАН).

  Справочникът продължава традицията на старите енциклопедични издания, отразяващи личния състав на Академията. Изданието популяризира сред обществото научните постижения и значимостта на хабилитираните жени, работещи в системата на Българската академия на науките от създаването й до днес.


Предстояща инвентаризация на материалните активи на НА-БАН

  Във връзка с ежегодната инвентаризация на материалните активи на Научния архив от 15 ноември 2017 г. до края на годината читалнята ще работи с намалено работно време - от 10:30 до 15:00 ч.


Предстояща проверка на фондовете

  Във връзка с ежегодната проверка във фондовете на Научния архив от 1 юни 2017 г. до 30 юни 2017 г. читалнята няма да работи с читатели.


ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА ЗА 100-ГОДИШНИНАТА НА „БЪЛГАРСКАТА АНКЕТА ПО ПОЛСКИЯ ВЪПРОС“


  В Българския културен институт – Варшава бе открита документална изложба „Известни българи в подкрепа на полската кауза“. Преди сто години 32 български политици и интелектуалци се включват в публична акция за възстановяване на държавната независимост на Полша. Проведената и публикувана „Българска анкета по полския въпрос“ се оценява като ярък жест на съпричастност към съдбата на друг изстрадал славянски народ. Експозицията, представяща основни участници в анкетата и нейния автор – Тадеуш Станислав Грабовски, е подготвена в партньорство с Научния архив на БАН. Директорът на БКИ – Варшава Калина Станчева изказа специална благодарност към неговия директор д-р Валери Кацунов и към координатора на проекта д-р Джени Иванова.

  В своето въведение към изложбата проф. д-р Целина Юда от Ягелонския университет в Краков очерта силуета на проф. Тадеуш Станислав Грабовски – историк на литературата, журналист, дипломат и общественик. През 1915 г. той организира Пресбюро в София, чиято цел е да информира българското общество за политиката на Великите сили и да потърси подкрепа в дебата за бъдещето на Полша. Пристигнал в България като млад журналист, в края на 1918 г. Грабовски става първият посланик на Република Полша в София. Приет е от българската общественост като изключителна личност със значим принос за полско-българските политически и дипломатически контакти.

  Първото издание на книгата „Българска анкета по полския въпрос“ излиза през 1917 г. като израз на общонародна българска подкрепа. На въпросите, свързани с независимото и свободно развитие на полската държавност и култура отговарят Боян Пенев, Иван Вазов, Мара Белчева, Васил Радославов, Петър Пашев, Добри Петков, Иван Гешов, Иван Шишманов, Беньо Цонев и редица други държавници, университетски преподаватели и писатели. Тадеуш Грабовски незабавно превежда и издава анкетата на полски език, защото съзнава, че жестът на солидарност от страна на българите, които единодушно подкрепят идеята за суверенна Полша, ще бъде приет с благодарност и симпатия.

  Изложбата представя сканирани оригинални документи, свързани с „Българската анкета по Полския въпрос“, дейността на Българо-полското дружество и кореспонденцията между Тадеуш Грабовски, Иван Шишманов и Боян Пенев. Ползвани са както първото издание на книгата от 1917 г., така и полско-българското издание, инициирано през 2011-та от видната полонистка проф. Магда Карабелова.

  Експозицията бе открита в присъствието на участниците в международната конференция „Българистика - нови интерпретации“, организирана от Посолството на Република България и Института по западна и южна славистика на Варшавския университет. Участваха представители на 7 полски университета, в които се изучава български език, както и българисти и слависти от Атина, Виена, Любляна.


Документална изложба „Образи и щрихи от Голямата война“


  Научният архив на Българска академия на науките Ви кани на откриването на документалната изложба „Образи и щрихи от Голямата война“, посветена на участието на България в Първата световна война. В изложбата се представя дейността на български учени и Академия през военните години. Експонирани са различни многообразни документи: фотографии, карти, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени. Изложбата е осъществена благодарение на набрани средства от благотворителен турнир, организиран със съдействието на Аматьорска минифутболна лига-АМФЛ.

  Откриването на изложбата ще се състои на 31 октомври (понеделник) 2016 г. от 16:00 ч. в Централната сграда на Българската академия на науките, ул. „15 ноември“, №1.


Панихида в памет на Иван Евстратиев Гешов


  Научния архив на Българската академия на науките продължи традицията за отслужване на панихида в памет на големия български държавник, политик, общественик и меценат Иван Евстратиев Гешов. Тя беше извършена на 11 март 2016г от 11 ч. в храм “Св. София” от Тивериополски епископ Тихон в съслужение със свещениците от храма.

  Присъстваха председателят на БАН, акад. Ст. Воденичаров, академици и други учени, както и сродници на Ив. Ев. Гешов. Поканени бяха и представители на Българския червен кръст, чиито дългогодишен председател е бил Гешов.

  Слово за непреходните стойности в живота, за морала, етиката в отношенията и човешките добродетели произнесе епископ Тихон.


Ново дарение за БАН от Александър Алексиев


  На 30 септември т. г. председателят на БАН акад. Ст. Воденичаров получи в дар от дарителя на Академията Александър Алексиев оригинална цветна рисунка на керамичната икона на Свети Теодор Стратилат. Иконата е намерена в манастира "Св. Панталеймон" в резервата "Патлейна" край столицата на Първото българско царство Велики Преслав. Тя е безценен паметник на православното изкуство и артефакт с изключителна стойност за българската история и култура. На 29 октомври 1911 г. Йордан Господинов прерисува иконата с яйчна емулсия и днес рисунката след реставрация се съхранява в Научния архив на БАН.

  Научният архив на БАН съхранява и други дарения от Александър Алексиев – оригинални писма от личния архив на Васил Д. Стоянов (един от основателите на Българското книжовно дружество), както и книга от неговата библиотека от Пражкия му период. Архивът пази също дарените от Алексиев книги с автографи от проф. Иван Шишманов и поета Кирил Христов.


Публична лекция на тема "Фотографиите като исторически извор"


  Днес (14.05.2015 г.) от 15:00 ч. в зала 207, Централна сграда на БАН ще се проведе публична лекция на тема "Фотографиите като исторически извор" с лектор д-р Чавдар Ветов.

  Събитието се организира със съдействието на Научния архив на БАН.


Изложба посветена на Деня на Европа


  Научният архив на Българска академия на науките Ви кани на откриването на документалната изложба „Българският принос към културно-историческото многообразие на Обединена Европа. Из художествено-документалното наследство на Българската Академия на науките“, по случай Деня на Обединена Европа. В изложбата са експонирани различни многообразни документи: ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавници, общественици и творци. Пъстрата документалната мозайка включва и редица маслени картини, акварели, скици, карикатури, фотографии, карти и др.

  Откриването на изложбата ще се състои на 4 май (понеделник) 2015 г. от 10:00 ч. в Централната сграда на Българската академия на науките, ул. „15 ноември“, №1.


Ден на архивиста


  Представители на Научния архив взеха активно участие в провелата на 16 и 17 април 2015 г. в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ Деветата конференция на специалност „Архивистика и документалистика“ по случай Деня на архивиста „Университетското професионално архивно образование и архивно-информационният сектор – реалности и предизвикателства“. Темите на изнесените докладите включваха възможностите на информационните технологии за систематизиране и използване на архивни ресурси, опазването на архивните колекции като грижа на разнородни специалисти, практиката в информационната дейност на Научния архив и перспективите пред нея, представяне на електронния архив на НА-БАН.


Нов директор за Научния архив на БАН


  След проведения конкурс за нов директор на НА-БАН, от днес (10.12.2014 г.) архивът има за директор д-р Валери Кацунов.

  С неговата научна автобиография и програма за управление на НА-БАН може да се запознаете тук ( Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в DJVU формат Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в PDF формат ).


Представяне на книга. "Кобзар" на Тарас Шевченко в двуезично издание


  На 2 декември 2014г. (вторник), от 17.30 часа, Българска академия на науките организира представянето на новото издание на сборника стихове на великия украински поет и художник Тарас Шевченко "Кобзар". Първото издание на сборника съдържа осем произведения: "Перебендя", "Катерина", "Тополь", "Мьсль", "K. Основьяненко", "Иван Пидкова", "Тарасова ночь" и „Думы мои, думы мои, горе мне с вами”.

  За първи път превод на български език е направен от Димитър Методиев през 1964 г. Юбилейната 2014-та година е повод за издаването на сборника на два езика - български и украински. Инициативата за това е на Посланика на Украйна в Република България Н. Пр. Микола Балтажи и Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Украинският текст на книгата е представен фототипно от първото издание, излязло през 1840 г.


БКИ „Дом Витгенщайн” Виена се включи в тържественото отбелязване на 145 годишнината на Българската академия на науките


  И това е съвсем логично и естествено, тъй като началото на Българското възраждане, следосвобожденската епоха, а не на последно място и съвремието са свързани дълбоко с духовното общуване между българи и австрийци. Много български учени, интелектуалци и съратници на българската наука са попивали от опита на свободните народи и бързо благодарение на него са успяли да възвърнат европейския облик на България в края на 19-ти началото на 20-ти век.

  На 16 октомври, два дни след тържественото честване на БАН в София, във Виена, в Българския културен институт се откри документалната изложба на Научния архив на БАН „145 години Българска академия на науките – минало и настояще”. Присъства посланикът та Република България в Република Австрия Н.Пр. Елена Шекерлетова.

  Във встъпителните си думи директорът на БКИ „Дом Витгенщайн” доц. Румяна Конева припомни, че това честване съвпада и с един друг предстоящ български празник – Деня на будителите, определен още и като Ден на българската наука.

  Доц. Ружа Симеонова, директор на Научния архив на БАН, подготвил впечатляващата изложба, представи историята на Българската академия на науките от времето на нейното създаване в Браила през 1869 г. до наши дни. Документалните материали, част от които се представят пред публиката за първи път, предизвикаха интерес и провокираха разговори по различни теми и области от българската наука, която е един от стожерите на съвременната ни самоличност.

  А Българската академия на науките е красноречиво доказателство за това.

доц. д-р Р. Конева

Конкурс за избор на директор на НА-БАН

  В съответствие с Правилата за провеждане на избор за директори на самостоятелните научни звена /СНЗ/ на БАН /протокол на ОС № 43 от 19.07.2010 г./ представяме следните кандидати за директор на НА-БАН.


проф. д.ист.н Светлозар Владимиров Елдъров Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в DJVU формат Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в PDF формат
доц. д-р Ружа Андреева Симеонова Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в DJVU формат Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в PDF формат
доц. д-р Лизбет Любенова Върбанова Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в DJVU формат Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в PDF формат
д-р Валери Георгиев Кацунов Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в DJVU формат Научна автобиография и програма за управление на НА-БАН в PDF формат

Виртуална разходка по институтите на БАН


  За разходката е необходимо да инсталирате добавка в браузера си за триизмерно представяне на терените от Google Earth.


Предстояща проверка на фондовете


  Във връзка с ежегодната проверка във фондовете на Научния архив от 30 юни 2014 г. до 30 юли 2014 г. читалнята няма да работи с читатели.


Шевченково утро - 200 години от рождението на Тарас Шевченко


  Научният архив на Българската академия на науките участва с доклад в международната конференция "Шевченково утро", организирана от СУ "Св. Климент Охридски" и Посолството на Република Украйна, която бе посветена на 200 години от рождението на Тарас Григориевич Шевченко. В доклада бяха представени работата по създаването на изложбата „Тарас Шевченко и България“, както и основните документи, включени в нея.

  Конференцията се проведе на 19-20 март 2014 г. в Новата конферентна зала на Софийския университет.


200 години от рождението на Тарас Шевченко


  Научен архив на Българска академия на науките, Национален музей „Тарас Шевченко” – Киев, фондация „Мати Украйна”, Посолство на Украйна в Република България, Българско национално радио Ви канят на откриването на документалната изложба „Тарас Шевченко и България“ посветена на 200 години от рождението на Тарас Григориевич Шевченко.

  12 март (сряда) 2014 г. от 17:30 ч. Българска академия на науките, ул. „15 ноември“.


Панихида за Иван Евстратиев Гешов


  Българската академия на науките възобнови традицията за ежегодно почитане паметта на Иван Евстратиев Гешов.

  Панихидата ще се състои на 11 март 2014 г. от 11.00 ч. в храм „Св. София“.

  Каним Ви да почетем заедно големия патриот, държавник, общественик и меценат.


Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността


  Изложбата е реализирана от Научния архив на БАН, Института за исторически изследвания при БАН и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", подпомогнати финансово от Американска фондация за България и Български дарителски форум. Тя представя различните лица на дарителството и благотворителността в България в края на ХІХ до средата на ХХ в. Във фотографии и документи оживяват ликовете на плеядата родолюбиви българи, предоставили имоти и средства в полза на България и българите. Благодарение на тяхната щедрост и отзивчивост се изграждат училища, читалища, библиотеки и паметници, откриват се болници, приюти за сираци и самотни възрастни хора, отпускат се стипендии за образование, дават се пари за наука и култура, за страдащи сънародници, останали извън пределите на отечеството. Всички тези страни на дарителската традиция са показани тематично в отделни табла.

  Специално място в експозицията е отделено на някои от най-изтъкнатите български филантропи - Васил Априлов, Петър Берон, Евлоги Георгиев, Иван Евстр. Гешов, Димитър Ценов, Димитър Хадживасилев, Димитър Кудоглу, Йорданка Филаретова и др. Наред с тях са представени и по-непознати личности, тъй като загриженост за напредъка и духовното издигане на нацията, милосърдие към ближните проявяват хора с различно образование, професия и материално състояние. Дарители стават учители, университетски преподаватели и учени, лекари, държавни чиновници, представители на православния клир, военни и стопански дейци.

  Акцент в изложбата е спомоществователството за българската наука и нейната институция Българската академия на науките. Сред дарители са 322 родолюбиви наши сънародници от българските колонии в Букурещ, Болград, Браила, Одеса и другаде, поставили основите на Българското книжовно дружество (дн. БАН) през 1869 г. в Браила. Между тях са заможните търговци Николай Тошков и братята Евлоги и Христо Георгиеви, както и писатели, просветни дейци, книжовници, общественици и революционери. Своята скромна лепта за благородното начинание дава и Апостола на свободата Васил Левски. Със средства от дарителските фондове се отпечатват и награждават научни трудове, подпомага се развитието на Академията в най-трудните периоди от нейното развитие.

  Експозицията си поставя скромната задача да възроди паметта за тази „златна страница” в родната ни история.

  Откриване на 13 януари (понеделник) от 18:00 ч. в галерия „Средец“, Министерство на културата, бул. "Ал. Стамболийски" № 17


Инициатива във връзка с 200 годишнината от рождението на Тарас Шевченко


  Във връзка с подготовката на изложба, посветена на 200-год. от рождението на Тарас Шевченко, днес в БАН се проведе среща на посланика на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи и колектив от Научния архив на БАН, който ще участва в нейната подготовка. По време на срещата бе представен и обсъден планът на бъдещата изложба и бе постигната договореност за привличането към нея на Националния музей „Тарас Шевченко“ в Киев. От страна на НА бяха показани част от архивните документи и фотографии, които ще бъдат включени в експозицията. Предвижда се изложбата да бъде открита в началото на месец март следващата година, като тя бъде придружена и от издаването на специална брошура, посветена на Шевченко и влиянието му върху българската интелигенция.

  На срещата присъстваха още г-жа Антонина Якимова, зам.-председател на дружество „Мати Украйна“, секретарят на посланика г-н Денис Кримов, акад. Михаил Станчев, чуждестранен член на БАН, доц. Йоана Спасова-Дикова, научен секретар на направления „Културно-историческо наследство и национална идентичност” и „Човек и общество” и г-жа Томина Галибова, референт на Украйна.


Изложба за Бургас и окръга в София


  На 3 декември 2013 г., в галерия Академика се откри изложбата "Градът, околията, областта... в следосвобожденските години". Експозицията е подготвена от Регионалния академичен център - Бургас в сътрудничество с Областна администрация Бургас, Община Бургас, Научен архив на БАН, Държавен архив – Бургас и е част от събитията, посветени на инициативата Бургас – кандидат за Европейска столица 2019 г.


Пътуваща изложба - "Мила Родино"


  На 15 ноември (петък) от 12:00 ч. в изложбената зала на Държавен архив – Видин, ул. „Княз Борис І“ № 27, ще се открие изложбата "Мила Родино".

  Експозицията от 23 табла е създадена от Научния архив на БАН, и се представя във Видин със съдействието на Държавен архив – Видин и Регионален инспекторат по образованието - Видин

  За изложбата са използвани материали от фондовете на НА-БАН, Историческия музей – Свищов, Художествена галерия „Николай Павлович“ – Свищов и СОУ „Цветан Радославов“ – Свищов

  Изложбата посветена на 150 годишнината от рождението на Цветан Радославов, автора на българския химн, е първата създавана в НА-БАН с идеята да стане пътуваща, да бъде представяна в училища, читалища и изложбени зали. Изработена е върху устойчиви винилови платна, лека и удобна за пренасяне.


Съвместен проект (ЕБР) на Научния архив и Секцията за ръкописи към Библиотеката на Румънската академия


  В периода 4-8 ноември 2013 г. гости на Научния архив на БАН бяха Клаудия и Стефан Никита от Секцията за ръкописи и Библиотеката на Румънската академия. Те са част от екипа, който работи по съвместен проект (ЕБР) с НА-БАН на тема: „Документалното наследство на Евлоги и Христо Георгиеви, съхранено в Научния архив на БАН и Библиотеката на Румънската академия (Електронен каталог на документи по икономически, финансови и търговски въпроси ХІХ –ХХ век)”.

  През 1949 г. Академичният архив получава, посредством българското посолство в Букурещ, голяма част от личния архив и този на търговската къща на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ. Това са кондики (сметководни книги), регистри, касови книги и кореспонденция на български, френски и румънски език.

  Колегите от Румънската академия започнаха обработка на тази част от архива на Евлоги и Христо Георгиеви, която е на румънски език.


Изложба в галерия "Академика" на БАН


  По случай 175 години от рождението на проф. Марин Дринов Българска академия на науките ще проведе серия от мероприятия, посветени на неговия юбилей. Научният архив и Централната библиотека на БАН организират документална изложба, показваща документи, фотографии и книги, които илюстрират неговата многообразна дейност като учен, общественик и политик.

  Професор Марин Дринов е един от първите български учени с общоевропейски авторитет. Действителен член – основател и пръв председател на Българското книжовно дружество /днес Българска академия на науките /. За българската общественост интерес представляват биографичните документи, между които се отличава родословното дърво на М. Дринов, семейни фотографии и грамоти от научни институции. Акцент в изложбата е обществено политическата му дейност. Представено е мнението на Марин Дринов за устройството на Княжество България, докладни записки до княз Черкаски по въпроса за сръбско-българската граница, преписки с български и чуждестранни политици и редица други документи, свързани с неговата активна научна дейност и гражданска позиция.

  Изложбата ще бъде показана в зала “Академика” , ул. “15 ноември” № 1, само на 31 октомври и 1 ноември 2013г.


Изложба в галерия "Академика" на БАН


  Днес 14 октомври 2013 г. в галерия "Академика" на централната сграда на БАН от 12 ч. ще се открие изложбата "Михаил Арнаудов - живот, посветен на България и науката"

  Събитието е част от официалната програма за отбелязване на 144 годишнината на Българската академия на науките. Изложбата ознаменува 135-та годишнина от рождението на Михаил Арнаудов и е създадена по документи от личния му архив, дарен от самия него на Научния архив на БАН през 1977 г. Принос за нейния съдържателен характер имат и неговите наследници в лицето на Искра Арнаудова, родственик и автор на най-пълната литературна анкета за твореца и човека М. Арнаудов.

  Представените архивни документи, част от които се показват за първи път, илюстрират най-важните моменти от живота му: неговата преподавателска дейност в Софийския университет, научно изследователската му и академична работа, както и богатото му книжовно и духовно наследство.


Изложба на акварели в Силистра


  На 12 септември от 12 ч. в Регионалната библиотека „Партений Павлович”-Силистра ще се открие изложбата “Картини от българските земи. 19 век.”

  За първи път, от 128 години насам, изложбата от копия на акварели от фонда на Феликс Каниц съхраняван в Научния архив на БАН, ще бъде представена с автентичните заглавия на картините и с имената на художниците, които действително са ги рисували.

  Благодарение на информацията от каталог на изложба организирана във Виена през 1885 г. и открит в библиотека Райърсън, САЩ, знаем вече със сигурност че Л. Петровиц и А. Ригер, вдъхновени от скиците на пътешественика и голям приятел на България Феликс Каниц са нарисували тези прекрасни картини.


Пресконференция в БТА


  Днес 23 август 2013 г. в Пресклуба на БТА проф. д. ик. н. Нина Дюлгерова – председател на Секция «История» на Съюза на учените в България и доц. д-р Ружа Симеонова – директор на Научния архив на БАН, организираха за медиите пресконференция под заглавието "Столицата – без автентична документална памет. Грешка или пропуск е отказът на Софийска община да финансира проекта за дигитализация на архивите за София?"

  


Студентски стаж в Научния архив на БАН


  За трета поредна година Научният архив на БАН приема на стаж студенти, които в продължение на месец и половина ще работят сред своите по-опитни колеги. Началото бе дадено през 2011 г., с подписването на Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между ръководството на Софийския университет в лицето на ректора проф. Ив. Илчев и директора на НА доц. Р. Симеонова, за провеждането на стажове със студентите от специалност Архивистика и документалистика. Целта бе младите хора да влязат в непосредствен досег с документалното наследство за историческото и научното развитие на страната, съхранявано в най-стария български архив. Непосредствените задачи бяха свързани с осигуряването на възможност студентите да се трудят в реална работна среда, за да придобият предварителни знания и умения за работа с архивни материали. Практиката даде възможност на младите хора сами да видят и преценят колко важен и необходим е трудът на архивистите, свързан с опазването на документалната памет на нацията.

  Резултатът от провежданите до този момент стажове бе положителен и това пролича в големия интерес, който възникна със стартирането на новия проект „Студентски практики“. Това е програма на Министерство на образованието, финансирана от ОП „Развитие на човешки ресурси“ и съфинансирана от Европейския социален фонд, която дава възможност да се разшири кръгът от специалности, респ. студенти, които имат практически и научен интерес към архивната дейност. На предложението за работа от страна на Научния архив отговориха студенти от специалностите Архивистика и документалистика, История и Минало и съвремие на югоизточна Европа на Софийския университет.В момента и до края на първия етап са включени 11 студента. Тук е мястото да благодарим на чл.-кор. проф. Ю. Ревалски, директор на Института по математика, които предостави на НА компютри, с които осигурихме комфортна работна среда за всички практиканти.

  На стажантите по програмата „Студентски практики“ е дадена изключителната възможност да се трудят пълноценно и да усвояват нови знания и умения. Те работят по създаването на електронен справочен апарат, който има за цел да представи в близко бъдеще дигитализирани описи в интернет среда, сканират архивни фотографии и въвеждат данните за тях, участват в обработката и паспортизацията на фонда. В процеса на работа, който е и процес на текущо обучение, студентите се научават да създават описи и каталози, да разчитат почерци и мн.др. Стажантите преминават и кратък курс по текущо опазване на фонда и се учат да разпознават т.нар. „документи в риск“. Вярваме, че крайният резултат ще бъде положителен най-вече за младите хора, които в процеса на работата не само ще научат много нови неща, но и ще могат да разширят кръга на своите приоритети.


Двуединното издание - "Първият биограф на Апостола" и "Първият уредник на музея на Апостола"


  На 18 юни т.г., на рожденият ден на В. Левски в Карлово бе представена книга, посветена на Георги Яковлев Кирков, автор на първата биография на Апостола и на Никола Славчев, първият уредник на музея на Левски. Двуединното издание е интересно решение да се представят пред обществеността тези две личности, дали своя принос за запазването на паметта на Васил Левски.

  Изследването "Първият биограф на Апостола", с автори проф. Иван Стоянов и доц. Ружа Симеонова, представя неизвестни факти за живота и дейността на един от скромните, но изключително дейни строители на нова България. Книгата разкрива пътя, извървян от Георги Кирков и приносите му за страната. Кирков е не само пръв биограф на Апостола. Той е участник в административното изграждане на младото Княжество, пръв директор на Народната библиотека, създател на Държавната печатница, труженик по възстановяването на БКД, действителен член и ковчежник на БАН, автор на учебници, новатор в областта на печатарството, галванопластиката и фотографските техники, създател на Картографския отдел при Военното министерство, носител на сребърен медал от Световното изложение в Белгия, ръководи създаването на първите банкноти на България, дарител и благодетел. Много са неговите заслуги към Отечеството, но името му дълги години тъне в забрава и твърде малък е броят на хората, които знаят как е преминал живота на този скромен, изключително трудолюбив и всеотдаен човек.

  Вярваме, че новото издание ще разкрие пред читателите пълнокръвният му образ и ще даде повод за много размисъл. Изданието е обогатено и с представянето на нови документални свидетелства от руските архиви. Тук читателят за пръв път може да види страници от учебника му "Основи на геометричната алгебра", факсимилното издание на "Синодик царя Бориса", дело на ръководения от него Картографски институт и оригинални снимки, свързани с живота му. В книгата е публикувано и фототипното издание на биографията, озаглавена "Васил Левский (Дияконът). Чърти от живота, деятелността и трагическата му кончина".


Работа за архивист


  Научният архив на БАН обявява свободно работно място за архивист в отдел „Комплектуване и научно-техническа обработка”

  За пълният текст на обявата натиснете тук. Крайната дата от срока за подаване на документи по обявата е 9 август 2013 г.


Две стаи - под наем


  Научният архив на БАН предлага за отдаване под наем помещения - 2 стаи на 3 етаж в блок №6 от компллекс 1 на БАН, ул. „Акад. Георги Бончев“ - сградата на Академично издателство „Проф. Марин Дринов“.

  Стаите са със самостоятелни входове, директно от фоайето на етажа. Има възможност електрозахранването им да е през индивидуален електромер. Едната е оборудвана с климатик.

  За състоянието на стаите в момента натиснете тук. За справки по условията за отдаване под наем ползвайте информацията за контакти с НА-БАН от сайта.


Изложба в Бургас


  На 11 юни т.г., в пространството пред Община Бургас се откри изложбата "Градът, околията, областта... в следосвобожденските години". Като част от събитията, посветени на инициативата Бургас – кандидат за Европейска столица 2019 г. експозицията е подготвена от Научен архив на БАН и Държавен архив – Бургас, в сътрудничество с Областна администрация Бургас и Община Бургас.


Представяне на книга


  На 16 май т.г., от 17.00 ч. в зала 207 на Академията, Научният архив организира представяне на книгата на проф. Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“.

  Научните интереси на проф. Ив. Стоянов и преподавателската му дейност във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ са насочени към изследването и популяризирането на развитието и разпространението на идейните възгледи на политическите течения и организации през ХІХ в. Книгата, която ще бъде представена от проф. Пламен Митев,е част от поредицата негови и в съавторство научни изследвания, свързани с посочената тематика и представя една научно обоснована, макар и по-различна гледна точка върху дейността на Левски.


150 години от рождението на Цветан Радославов


  На 23 април в галерия "Академика" Научният архив на БАН представи изложба посветена на 150 годишнината от рождението на Цветан Радославов.

  При откриването председателят на БАН - акад. Воденичаров прочете слово в което представи чествания Цв. Радославов като патриот, достоен българин но и като един всестранно развит човек, истински енциклопедист. Авторът на химна на България получава превъзходно образование, защитава докторската си работа във Виена, но се връща в родината си и дълги години е от най-обичаните учители с софийските Първа, Втора и Трета мъжка гимназия.

  Експозицията "Мила Родино" е реализирана със съдействието на Историческия музей в Свищов, родното място на Радославов, Художествената галерия "Николай Павлович". Предвижда се таблата от изложбата да пътуват по училищата от Свищовския край и след това да станат част от експозицията на музея.


Батак, Априлското въстание и освободителната война


  С наближаването на националния празник - 3 март, както всяка година, Научният архив подготвя и представя в галерия Академика изложба от свързани със събитието документи.

  Настоящата изложба е разширена с експонати и табла осигурени от Историческия музей в Батак и се допълва от информационна брошура изготвена със съдействието на Форум "България-Русия".


'Моление' за новия патриарх


  Тържествен концерт в столичната зала „България” ще ознаменува избора на новия духовен водач на Българската православна църква. Концертът е гражданска инициатива, осъществена със съдействието на Българския червен кръст и на него ще бъде представена Оратория за четец, солисти, хор и оркестър - „МОЛЕНИЕ” от проф. Найден Андреев. Солисти:Олга Михайлова – мецосопран, Александър Баранов – тенор, Пламен Бейков – бас, хор и оркестър на Държавна опера - Русе и хор „Дунавски звуци” – Русе, хормайстор Стелияна Димитрова. Диригент - Найден Тодоров.

  Концертът ще се състои на 24 февруари, неделя, от 19 часа в зала „България” (София).


IN MEMORIAM


  На 12 ноември 2012 г. на 45 години внезапно почина нашата колежка Генка Стоянова Панкова.

  Опелото ще се състои на 15.11.2012 г. от 14:30 ч. в църквата на Централни софийски гробища.

Научния архив на БАН.


Представяне на книга


  На 7 ноември 2012 г. от 11:00 ч. НА-БАН и Архивът на Руската академия на науките ще представят съвместното издание “Дончо Костов:выдающийся генетик XX века”. Във връзка със събитието а и за подписване на двустранни договори за сътрудничество в България пристигнаха Виталий Афиани, директор на АРАН, и Надежда Осипова.


Семинар - Електронното архивиране


  На 13 септември 2012 г. Държавна агенция “Архиви” с любезното домакинство на Софийски университет “Св. Климент Охридски” организира семинар - Електронно архивиране. Съорганизатор на проявата е Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ). Форумът ще се проведе в Конферентната зала на Ректората и ще присъстват лектори от Естония и страната.


ВАЖНО!


  Заради зачестилите обаждания във връзка с обявения от нас търг за „Изработване и монтаж на стелажи за архив в помещение в бл.5Б в НК-1 на БАН за нуждите на НА на БАН”, поясняваме на всички заинтересовани, че търгът беше проведен на 29 юни 2012 г. Поръчката е възложена на "Логистични системи" ООД.

  Всички разпратени писма след 29 юни 2012 г. и неподписани с електронния подпис на инж. Валентин Георгиев са спекулация на недобросъвестен вмешател и моля, да не бъдат взимани под внимание.

  Извиняваме се на всички подведени за причинените им неудобства!.(НА-БАН)


IN MEMORIAM


  На 29 юни 2012 г. на 92 години почина Давид Буко Коен дългогодишен директор на Научния архив на БАН.


Избран е изпълнител за изработване на стелажите за новото хранилище


  На 29 юни 2012 г. се събра Комисия за избор на изпълнител за „Изработване и монтаж на стелажи за архив в помещение в бл.5Б в НК-1 на БАН за нуждите на НА на БАН”. Като кандидат отговарящ в най-голяма степен на обявените условия бе определен "Логистични системи" ООД.


Ново работно време на читалнята към НА-БАН

Заповед за Ново работно време на читалнята към НА-БАН


  С цел подобряване обслужването на читателите в читалнята на Научния архив на БАН, със заповед № 39 на директора на архива, се удължава времето за достъп до 17:00 ч.

  Вярваме, че с новото ръководство на БАН и неговата програма моментът в който читателите, през интернет, ще имат неограничен във времето достъп до документи от архива ще е все по-близо, но дотогава молим посетителите на читалнята да организират времето си и съобразно новото работно време на читалнята.


Изложба - 150 години от рождението на професор Иван Шишманов

Покана за изложба - 150 години от рождението на професор Иван Шишманов


  На 4 юни 2012г. в 16:00 ч. ще се открие изложба по случай 150 години от рождението на големия български учен, държавник и радетел на европейската идея професор д-р Иван Шишманов.

  Личният архив на проф. Иван Шишманов е на съхранение в НА на БАН и десетилетия наред български учени успешно изследват делото му. Изложбата разкрива една друга, неизвестна страна от жизнения път на Иван Шишманов, а именно "европейската траектория", формирала и венеца на неговите културно-политически възгледи на Първия паневропейски конгрес във Виена през 1926 г. Тези, а и още други факти, които Шишманов старателно е съхранявал, извеждат автора на изложбата, доц. д.р Румяна Конева, до концепцията за Иван Шишманов и обединена Европа.

   Изключителен принос за оформянето на 25-те табла имат служителите на НА на БАН, художникът - Орлин Атанасов и Държавният културен институт, подпомогнал финансово проекта. Изложбата е преведена и на английски и на немски езици (преводачи - Вера Георгиева и Йорг Шенк) и вече беше представена в Йена (Германия), в Народното събрание на Р. България, а след Централно управление на БАН предстои да замине за Страсбург и други европейски градове.


Изграждане на ново хранилище за НА на БАН


  На 28 май 2012 г. се събра Комисия за избор на изпълнител на ремонта "на помещение в бл.5Б в НК-1 на БАН за нуждите на Научен архив на БАН” където ще се съхраняват част от фондовете на архива. Като кандидат отговарящ в най-голяма степен на обявените условия бе определен "Ремонт стил 13" ООД.


Благотворителен концерт за Димитър Ненов

Благотворителен концерт за Димитър Ненов


  На 20 май 2012г. се състоя благотворителния концерт в полза на фонда на Димитър Ненов, съхраняван в Научния архив на Българска Академия на Науките. Положените усилия от организаторите на мероприятието - г-н Пламен Бейков и Съюза на Архитектите в България, дадоха резултат и концерта се радва на добър прием от страна на публиката. Дуото Пламен Бейков и Божена Петрова изпълниха произведения от Димитър Ненов приети с аплодисменти от присъстващите. Събраните средства ще бъдат използвани за срочното реставриране на документите от фонда на известният български архитект, музикант и общественик Димитър Ненов.


Българо-унгарска историческа комисия / Bulgarian-Hungarian Joint History Commission

Българо-унгарска историческа комисия


  Днес (16.05.2012 г.) в СУ "Климент Охридски"се откри IV конференция на Българо-унгарска историческа комисия.

  Научният архив на БАН участва с доклад "Документалното наследство на Феликс Каниц, съхранявано в БАН".


Благотворителен концерт за Димитър Ненов

Димитър Ненов


  По инициатива на г-н Пламен Бейков, солист на Държавна опера - Русе и с любезното съдействие на Съюза на архитектите в България на 20 май от 18.30 часа в залата на Съюза ще се състои Благотворителен концерт. Набраните средства ще се използват за реставрацията на документите от фонда на Д. Ненов. На фона на мултимедийна прожекция, предоставена от къща-музей „Димитър Ненов“ - Разград г-н Пл. Бейков с акомпанимент на г-жа Божена Петрова ще представят произведения от Д. Ненов .

  Колективът на Научният архив на БАН приветства идеята на г-н Пл. Бейков и благодари за съпричасността на Съюза на архитектите.


Филм за проф. Иван Шишманов


  Днес (3 май 2012г.) БНТ в рубриката си "Светът на живо" от 22 часа ще излъчи документалния филм на журналиста Бойко Василев - "Преди началото". Този филм е част от поредицата събития с които ще се отбележи 150 годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов и в които, чрез материалите съхранявани в НА-БАН, архивът има немалък дял.


Изложба - АКАДЕМИК АТАНАС ПЕТРОВ ШОПОВ - УЧЕН, ОБЩЕСТВЕНИК И ДИПЛОМАТ


  На 9 април в 17:00ч. тържествено се откри изложбата посветена на общественика, дипломата и учения академик Атанас Шопов. За живота и дейността на А. Шопов говориха: проф. А. Атанасов - зам. председател на БАН, доц. д-р Р. Симеонова - директор на Научния архивна БАН, В. Ралчева - Председател на Общинския съвет на Панагюрище, доц. А. Шопов - Исторически музей - Панагюрище и проф. Дойно Дойнов.

  Интерес към изложбата прояви обществеността не само на София но и на Панагюрище. Експонираните оригинални и непоказвани документи и материали привлякоха вниманието и на научните среди.

   Колективът на НА на БАН изказва специална благодарност на г-н Александър Керезов за предоставеният оригинален портрет на Атанас Шопов, рисуван по време на пребиваването му в Цариград.


Изложба - АКАДЕМИК АТАНАС ПЕТРОВ ШОПОВ - УЧЕН, ОБЩЕСТВЕНИК И ДИПЛОМАТ


  Предстоящата документална изложба показва страници от „строителството на съвременна България”. Строителство, в което участват плеяда радетели за национално освобождение и обединение на българския народ. Сред тях се нарежда и името на Атанас Петров Шопов.

  Научният архив на БАН приветства идеята на Община Панагюрище и Историческия музей – Панагюрище за организиране на изложба, посветена на неговия живот и дейност във връзка с 90 годишнината от смъртта му. Представените документи и снимки дават една обобщена картина на борбата за утвърждаване на българската национална идея, тържеството на възстановената българска държава и участието на Ат. Шопов в тези събития.

   Съвместната изложба на Историческият музей и Общината на гр. Панагюрище и Научният архив на БАН е продиктувана от желанието да се представи и популяризира личността на Атанас Шопов, активен деец в обществения и политически живот на България в края на ХІХ и началото на ХХ век. Тя документира и илюстрира редица страни от дейността му, посветени на борбата за утвърждаване на българската национална идея.

  Откриване: 9 април 2012 г. от 17 ч. в зала "Академика" на ЦУ на БАН, София 1040, ул. "15 ноември" №1.


Панихидата за Иван Евстратиев Гешов

Панихида за Иван Евстратиев Гешов

   По инициатива на Научния архив на Българската академия на науките и на Националния съвет на Българския Червен кръст се възобновява традицията за отслужване на панихида в памет на големия български държавник, политик, общественик и меценат Иван Евстратиев Гешов.

   Тържествената панихида в храм „Св. София“ отслужи Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийската света митрополия. След службата епископ Йоан говори за живота и делата, с които е останал в паметта на потомците, Иван Ев. Гешов.

   Думи на благодарност към големия българин изказа и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, който обяви, че оттук насетне БЧК ще поеме своя дълг и ще спазва завещанието на Гешов за ежегодна панихида в негова памет и това ще става съвместно с Българската академия на науките. А 11-ти март ще бъде обявен за Ден на дарителя.

   Слово, от името на Българската академия на науките, произнесе зам.-председателят чл.-кор. проф. Атанас Атанасов. В него той изрази дълбоката благодарност на учените от БАН за приноса на Иван Ев. Гешов за опазването на Академията, като храм на българската наука и припомни историческия факт, че благодарение на активната му дейност и финансова подкрепа, през 1911 г. Българското книжовно дружество се преименува в Българска Академия на науките. Гешов остава неин председател и спомоществувател до смъртта си.

  Научният архив на БАН, в лицето на директора си доц. д-р Ружа Симеонова подари на Българския червен кръст малко известен портрет на Иван Евстратиев Гешов.


Панихида за Иван Евстратиев Гешов

Иван Евстратиев Гешов

   По инициатива на Научния архив на Българската академия на науките и на Националния съвет на Българския Червен кръст се възобновява традицията за отслужване на панихида в памет на големия български държавник, политик, общественик и меценат Иван Евстратиев Гешов.

   В завещанието си от 1 септември 1923г. той определя БЧК „да служи всяка година панихида, на която да се произнася от виден свещенослужител, общественик или книжовник реч върху милосърдието, любовта към ближния, дълга към отечеството, сговора между българските синове, мира и приятелството между балканските народи...“, както и да се дава помощ след службата на български сираци.

   Тържествената панихида ще се състои на 9 март 2012г. от 13.00ч. в храм „Св. София“. Слово в памет на Ив. Ев. Гешов ще произнесе Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийската света митрополия.


Изложба - ВОЙНАТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ДОКУМЕНТИ

  В поредицата от събития, определящи историческото развитие на българския народ, Руско–турската освободителна война (1877 – 1878) заема особено важно място. След дипломатически преговори и максимални усилия за уреждане на Източната криза по мирен начин, на 12 (24) април 1877 г. руският император Александър ІІ подписва в Кишинев Манифест за обявяване война на Турция.

  На тази страница от най-новата история на България, завършила с подписването на прелиминарния мирен договор в Сан Стефано, е посветена настоящата изложба, организирана от Научния архив на БАН (НА БАН). Представени са уникални документи, които проследяват отделни епизоди от хода на военните действия, както и участието на членове на Българското книжовно дружество (БКД) в Освободителната война.

  Изложбата е подредена в сградата на БАН на ул. "15 ноември" №1.

Изложба - 100 години от преобразуването на Книжовното дружество в Академия

   Българската академия на науките ви кани на Тържествено събрание "100 години от приемането на първия Закон за БАН и преименуването на Книжовното дружество в Академия".

   Събранието ще се проведе на 1 февруари 2012 г. от 16 ч. в Големия салон на БАН.

   Научният архив на БАН ще представи документална изложба, откриването на която е на 1 февруари 2012 г. от 15 ч.

Честита Нова година

Оригинал на Константин Щъркелов

   Нека Новата 2012-а година е по-щастлива и плодоносна, да сме здрави и да осъществим всички свои планове.

  

Да се похвалим

малкият Васил

   Да се похвалим и споделим с вас - колективът на НА се увеличи с един много важен и дългочакан член, колегата Елена Дяконова роди син! Да е живо, здраво дете с майка и татко да порасте! А ние съпричастни към радостта на щастливите родители, разчупихме питка за здраве и си пожелахме след години малкият Васил да стане част от семейството на Българска академия на науките. На многая лета!

  

Първи ноември - Ден на народните будители

   Колективът на Научния архив - БАН честити на всички българи празника на Народните будители.

  

142 години - Българска академия на науките

  Днес 12 октомври 2011 г. Българската академия на науките отбеляза 142-та си годишнина с тържествено честване в Големия салон на централната сграда на ул. „15 ноември” №1.

  

100 години от кончината на проф. Димитър Агура - "Първостроителят, ученият, човека"

Академик Димитър Агура'

  На 3 октомври 2011 г. във фоайето на Университетска библиотека беше открита съвместна изложба посветена на 100 години от кончината на проф. Димитър Агура "Първостроителят, ученият, човека".

  Изложбата е подготвена от Университетска библиотека "Св. Климент Охридски" и Научния архив на БАН. Бяха показани интересни документи, свързани с живота и дейността на Д. Агура, съхранявани във фондовете на НА-БАН. Между тях са: неговата ранна автобиография, докладът на Ал. Теодоров-Балан и Л. Милетич за избора на Д. Агура за действителен член на БКД през 1900 г., исторически бележки за откриването на Висшето училище в София, днес СУ "Св. Климент Охридски", лекциите на проф. Агура по средновековна история, четени през зимното полугодие на 1905/1906 г. и богата кореспонденция с К. Иречек, Ал. Теодоров-Балан, В. Златарски и Ив. Шишманов със сведения за дейността му като ректор на университета и в Историческото дружество. Експонирани са копия на портрети на Д. Агура и групови снимки с негово участие сред Академичния съвет на СУ, преподаватели и студенти.

            Научен архив - БАН

            Университетска библиотека "Св. Климент Охридски"

Премиера в операта

Последната страница от партитурата на операта 'Алцек' на маестро Георги Атанасов

  Откриването на сезон 2011/2012 за Софийската опера и балет ще е с концертно изпълнение на операта на маестро Георги Атанасов - АЛЦЕК. Оригиналът на партитурата на операта се съхранява в НА на БАН и за нуждите на постановката бе изготвено копие.

Представяне на книга

Плакат за представяне на книгата 'Книжевни залиси'

  На 26 септември 2011 г. от 17 ч. във фоайето на Централната сграда на БАН (София, ул. "15 ноември" №1) ще бъде представено документалното издание на "Книжевни залиси. книгопис (лична библиография)" на акад. Александър Теодоров-Балан. Великолепно изработената книга е съвместно издание на Научен архив на БАН и на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски" при СУ. Тя е реализация на една дългогодишна идея, посветена на опазването на българското културно-историческо наследство. Изданието показва един от начините, по които може да бъде съхранено за поколенията архивното богатство, свързано конкретно с историята на българската наука, а именно, превръщането му в книга. По този начин обединените усилия на двете институции демонстрират как на практика не само се удължава живота на документа, но и той става много по-достъпен до специалистите и широката общественост.

            Научен архив - БАН

            Университетска библиотека "Св. Климент Охридски"

Източната война 'Дневник на княз Николай Владимирович Яшвил' от 29 юни 1877 г. до 4 февруари 1878 г.

  Книга, която може да закупите от нас с наложен платеж чрез избран от вас куриер.

Допълнение към 'Дунавска България и Балканът' от Феликс Каниц

  Книга, която може да закупите от нас с наложен платеж чрез избран от вас куриер.

Изложба 'Сиянието на Византия'

  На 22 август 2011 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство, ще се открие изложба 'Сиянието на Византия'. В изложбата участват украсени гръцки ръкописи от Балканите (VІ - ХVІІІ в.). Научният архив на Българска академия на науките показва част от богатството което съхранява а лист от фонд 160к - Иван Гошев, е използван в поканата за официалното откриване на изложбата.

Нови цени на услугите на НА на БАН

На 16.07.2011 г. директора на НА на БАН, доц. д-р Ружа Симеонова утвърди списък с предлагани услуги. Файла съдържащ промените може да откриете в секцията 'Често задавани въпроси'.

Промяна на работното време на читалнята

Във връзка с годишната инвентаризация на фондовете на Научния архив за времето от 4 юли до 29 юли 2011 г. читалнята няма да работи.

Предстоящи пътуващи изложби

"Научният архив на Българска академия на науките (НА на БАН), има за задача да издирва, съхранява, обработва и предоставя за ползване всички материали за историята на научната мисъл в България." Част от усилията ни за популяризиране на съхраняваните при нас материали са предстоящите презентации в Монтана (9 юни) и Бургас (3 юли - 3 август).

Новите дрехи на... сайта

От днес 31.05.2011 сайтът ни е с ново оформление. За момента е изпълнен като статични страници но пълната функционалност и вид ще добие скоро, след закупуване на собствена машина за сървър.

Последно променен на 4 май 2015